Co jest alergenem, czyli o prezentacji informacji obowiązkowych

Jedną z najważniejszych informacji obowiązkowych jakie browar musi umieścić na etykiecie piwa jest informacja na temat alergenów – substancji wywołujących nietolerancję.

Jak wskazuje rozporządzenie 1169/2011, na etykiecie obowiązkowo muszą znaleźć się:

wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie;

 Po pierwsze alergeny prezentujemy na jeden z dwóch sposobów:

  1. w przypadku braku podanego składu – wystarczy stwierdzenie zawiera: + nazwa alergenu
  2. w przypadku podania składu – należy wyróżnić alergeny za pomocą kroju pisma (np. kursywą, podkreśleniem, czy pogrubieniem).

Problemem jest jednak odpowiedzenie na pytanie co jest, a co nie jest alergenem. Z odpowiedzią śpieszy Załącznik nr II do Rozporządzenia 1169/2011, który zawiera wykaz substancji wywołujących alergię, bądź reakcję nietolerancji, a zarazem wykaz substancji których użycie rodzi obowiązek umieszczenia informacji o tym na etykiecie.

Poniżej wykaz:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę;
    2. maltodekstryn na bazie pszenicy;
    3. syropów glukozowych na bazie jęczmienia;
    4. zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy;
    2. żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
    1. całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego (1);
    2. mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego;
    3. fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    4. estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
    1. serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
    2. laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne

Wyłącznie te substancje i ich pochodne traktujemy jako alergen.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.